Nagyon sok süti alapja. De hogy is készül? Itt egy nagyon egyszerű recept.
Hozzávalók:
-0,5kg liszt
-2,5dkg élesztő
-1tojás
-1tojássárgája
-2,5dl tej
-4evőkanál cukor (csapott)
-7dkg vaj
-csipet só
Elkészítés:
Kézzel keverjük össze a lisztet, az elmorzsolt élesztőt, a cukrot és a sót. Majd beleöntjük a tojást és a sárgáját is, és elkezdjük gyúrni.
Beleöntjük a tejet is, majd ha egy állagú tésztát kapunk belegyúrjuk a szobahőmérsékletű vajat is.
Tovább dagasztjuk, kb. 10 perc elteltével már nem változik a tészta. Ne félj, nyúlós-ragadós lesz, de pont ilyennek kell lennie.
Lisztes kézzel kiszedjük a tésztát, belisztezzük, hogy ne ragadjon sehol, majd meleg helyen, konyharuhával letakarva nagyjából egy óra alatt duplájára nővesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra és nagyon vékonyra nyújtjuk.
Máris készíthetjük a csupa jó édességeket.